RMK MARINE, NEOLINER ORIGIN´I KIZAĞA KOYDU


 

136m Yelkenli Roro Gemisi NEOLINER ORIGIN’in (NB128) fiili inşa sürecinin ikinci aşaması olan ilk bloğun kızağa konulması operasyonu, 14 Şubat 2024 tarihinde RMK MARINE Tersanesi'nde, misafirlerimizin ve personelimizin katılımlarıyla mütevazı bir törenle gerçekleştirildi.

Fiili inşa sürecinin ilk aşaması olan  sac kesimi 2 ay önce başladı ve RMK MARINE'nin  deneyimli gemi inşa ekipleri, 2 aydan kısa bir sürede geminin ilk bloğunu kızağa konma aşamasına getirdiler.

RMK MARINE Genel Müdürü Gürkan Türkeş, konuşmasında, rüzgarı ana itici güç olarak kullanmak suretiyle fosil yakıt kullanma ihtiyacını azaltan ve böylelikle zararlı egzost gazı emisyonlarını eşdeğer büyüklükteki konvansiyonel gemilere göre %80'in üzerinde azaltabilen, bir yelkenli ticari gemi inşa etme hayalini gerçeğe taşıyor olmanın gururunu taşıdıklarını ve kendilerini sonuca doğru götüren yolda somut adımları başarıyla atabiliyor olmalarının motivasyonlarını çok yüksek seviyeye çıkardığını dile getirdi. Gürkan Türkeş ayrıca günümüzün ileri teknolojileri ile geleneksel yelkenli gemi tasarımının buluşturulmasını mühendislik sanatıyla gerçekleştiriyor olmaları sonucunda NEOLINER ORIGIN’in deniz nakliyatı sektörünün karbondan arınma hedeflerine ulaşmasına büyük ve önemli bir destek sağlayacağını da vurguladı. 

NEOLINE Başkanı Jean Zanuttini ise, törende yaptığı konuşmada, RMK MARINE'in inşa sürecinde ortaya koyduğu iş planlaması, düzeni ve kalitesinin yanı sıra bu özel projenin ana yüklenicisi olarak yönetimindeki tüm paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirilen etkin ve verimli iş birliğine duydukları güvene değinerek kendi sınıfında dünyada bir ilk olacak geminin inşa projesinin planlara uygun somut adımlarla ilerletiliyor olmasından gurur ve mutluluk duyduklarını vurguladı.

Konuşmalar sonrasında imalatı tamamlanan ilk bloğun kızağa konma operasyonu, NEOLINE Teknik Müdürü Sayın Guilhem Pean tarafından RMK MARINE köprü kreynini uzaktan kumanda konsolu üzerinden kullanarak gerçekleştirildi.

Fransız gemi tasarım ve mühendislik şirketi MAURIC tarafından tasarlanan gemi, Avrupa ile Amerika kıtaları arasında çalışacağı hat üzerindeki rotalarının %80'inden fazlasını 3000 m².lik efektif alana sahip özel yelken donanımı ile seyir yaparak kat edeecek ilk yelkenli RoRo gemisi olacak.

Planlara göre geminin denize indirilmesinin Aralık 2024'te ve müşterisine tesliminin ise Haziran 2025'te gerçekleştirilmesi beklenmektedir.  

 


2/15/2024